A korábbi “Érdekel a bútorfestét? – 3 tipp az elinduláshoz” című bejegyzésünkben megosztottunk veletek az Annie Sloan Chalk Paint®-tel kapcsolatos alapvető tudnivalókat, megválaszoltuk a legyakoribb kérdéseket és már egy kisebb próbaprojektbe is belevágtunk. Most pedig elérkezett az ideje, hogy ténylegesen újjávarázsoljuk a kiválasztott bútort, nézzük is az ehhez szükséges lépéseket!

1. A bútor előkészítése

Mielőtt még ecsetet ragadnál, ne felejtsd el eltávolítani a fogantyúkat és más kiálló elemeket. Ha ez megtörtént, akkor következhet a bútor alapos zsírtalanítása. Bár a Chalk Paint®-ek kiváló tapadási képességének köszönhetően nem szükséges lecsiszolni a felületeket, fontos, hogy azok teljesen tiszták legyenek.  Ehhez nincs szükség semmilyen erősebb vegyszerre, egy egyszerű mosogatószeres lemosás is teljesen megfelel.

2. A festék előkészítése

Ha a bútor már startra kész, akkor itt az ideje beizzítani a festéket is! Felnyitás után először is szükséged lesz egy pálcára a festék felkeveréséhez. Ha nagyon meleg az időjárás, akkor esetleg felhigíthatod egy kis vízzel, ha pedig a hidegről hoztad be a festéket, akkor célszerű megvárni, hogy elérje a szobahőmérsékletet.

3. Kezdődhet a festés

Annie a következőt javasolja: “Az ecsetet ne a végénél fogd, és ne rángasd fel-alá a felületen. Ha itt a tövénél fogod az ecsetet, hozzáérve a fém részhez akár, akkor jó lesz a fogásod és magabiztossá válik az ecsetkezelésed. Minden irányba fess, gyors mozdulatokkal, ne ici-pici ecsetvonásokkal. Dolgozz lendületesen az ecsettel, hogy mindenhol szép fedést érj el.”

Attól függően, hogy milyen eszközzel és milyen technikával festünk, különböző felületeket hozhatunk létre. A teljesen sima és egyenletes eredményhez a szivacshengert ajánljuk, a körecsettel kialakíthatunk még szintén meglehetősen homogén, vagy éppen erősebben texturált, rusztikusabb felületeket. A különböző ecsetkezelési technikákat elsajátítására leginkább Annie videós tartalmait, vagy az Annie Sloan alaptechnikák workshopunkat ajánljuk a figyelmedbe. 

Ha az első réteg után úgy érzed, hogy erősebb fedést szeretnél, akkor a száradási idő (1-3 óra) leteltével nyugodtan vigyél fel egy újabb réteget.

4. A festett réteg lezárása

Ez a lépés a felületek védelmét szolgálja, és a könnyű tisztíthatóságát garantálja. Attól függően, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve a bútor, használhatunk waxot vagy lakkot is.

Válasszuk a Chalk Paint® Wax-ot azokra a bútorokra, amelyeket nem kell gyakran tisztítani. A wax elegendő védelmet nyújt majd az ujjlenyomatok és a foltok ellen, ráadásul víztaszító hatású, így nedves ruhával is letörölheted a felületeket.

A választott wax felviteléhez használhatunk egy régi ecsetet, szöszmentes rongyot vagy a direkt erre a célra kialakított  Annie Sloan Waxecsetet is. Annie a kézkrémezéséhez hasonlítja a wax felvitelét, fontos, hogy mindenhova egyenlően jusson, de ne legyen túl vastagon, mindig töröljük vissza a felesleget. 

Az Annie Sloan Wax használata

A waxolás befejezésével máris szolgálatba állíthatjuk a szép új külsőt kapott bútorunkat, viszont még legalább 2 hétig, a wax teljes kikeményedéséig fokozottan óvjuk az esetleges foltoktól sérülésektől! 

A nagyobb igénybevételű, gyakrabban takarított felületek, kerti bútorok, a konyhaasztal, lépcsők lezárására célszerűbb a Chalk Paint® Lacquer-t bevetni. Ez a direkt a Chalk Paint®-hez kifejlesztett poliakril lakk rendkívül kopásálló és sárgulás nélkül szárad. Beépített UV-védelemmel is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a festék még a szabadban megőrzi a színét.

Most már minden olyan tudás birtokában vagytok, amire csak szükségetek lehet egy egyszerűbb bútorfelújítási projekthez. Amennyiben bármilyen további segítségre lenne szükségetek, szeretettel várjuk a kérdéseidet akár személyesen a Ligeti Home-ban, akár a social media csatornáinkon. Ja, és alig várjuk, hogy lássuk az elkészült műveket, mindenképp küldjetek róluk képeket Facebookon vagy Instagramon!