A menstruáció egy egészséges és teljesen természetes folyamat, így joggal merül fel benned a kérdés, hogy “Mitől lehet egyáltalán fenntarthatatlan?”. Ebben a történetben bizony semmiképp sem a női test, sokkal inkább az egyszer használatos betétek és tamponok a ludasak!

És hogy mi a gond velük pontosan?

Például az, hogy jelentős mennyiségű műanyagot tartalmaznak, melyek nem újrahasznosíthatók, a hulladéklerakók után pedig jellemzően a tengerekben, óceánokban kötnek ki. Mivel nem szerves anyagok, így biológia lebomlás helyett idővel csak egyre kisebb és kisebb darabokra esnek szét, úgynevezett mikroműanyagok keletkeznek belőlük. Ezek az aprócska műanyagok amellett, hogy az vízi élővilágban is számtalan problémákat okoznak, a tápláléklánc révén a tányérunkra is könnyen visszakerülhetnek.

Márpedig ha azt vesszük, hogy egy átlagos nő kb. 40 éven keresztül menstruál (tehát minimum 6-7 évet tölt menstruációval), akkor ez idő alatt vagy 10.000-12.000 betétet vagy tampont használ el, ami fejenként nagyjából 150 kilogrammot jelent. Ez bizony már hatalmas terhet ró a környezetünkre, főleg, ha arra gondolunk, hogy mennyire könnyű kiváltani ezeket a káros termékeket tartós, környezetbarát, és nem utolsó sorban hatékony és kényelmes alternatívákkal. Nézzük is, hogy melyek ezek!

Mosható betét

Az egyszer használatos betétek a már említett műanyagok mellett gyakran tartalmaznak még festékanyagokat, parfümöt, klórmaradványokat és ragasztóanyagokat is, melyek a környezeten túl az egészségünkre is veszélyesek lehetnek. Ezzel szemben a mosható betétek bőrbarát textíliából készülnek, és 4-5 évig biztosan kiszolgálnak, mára pedig már számos méretben és imádnivaló mintázatokban is kaphatók. Ráadásul a használatuk sem egy ördöngösség, patenttal tudod a bugyidra kapcsozni őket, csere után pedig amint tudod, áztasd be őket 1-2 órára hideg vízbe, majd langyos, szappanos vízzel nyomkodd át, a ciklusod végén pedig nyugodtan helyezd a mosógépbe a többi ruhával együtt. 

Az áruk nagyjából 2000-3000 Ft körül mozog, és természetesen jó pár darabra szükséged lesz majd. Így lehet, hogy egyszerre nagyobb beruházásnak tűnik, hosszú távon viszont ez garantáltan meg fog térülni, és nem csak a környezet és az egészséged, de a pénztárcád is profitál majd a váltásból.

Intim kehely

Tudtad, hogy ezt a rendkívül praktikus, orvosi szilikonból készült eszközt már az 1930-as években kitalálták? Akkoriban nem aratott túlzott sikert, manapság a zero waste mozgalomnak köszönhetően viszont egyre népszerűbb ez a remek találmány. Bár a megfelelő típus és méret kiválasztása hosszabb utánajárást igényel, ha megvan az ideális intim kehely, a használata már pofonegyszerű! Egy átlagos tamponhoz képest jelentősen több vért tud felfogni, így cserélni is maximum 2-3-szor kell naponta, és akár 8 órán keresztül is biztonságosan benthagyható. Két ciklus között pedig minimum 5 perces forralással könnyedén fertőtlenítheted. 

A betétekhez hasonlóan először a kehelyre is rá kell szánnod egy nagyobb összeget, az áruk ugyanis 9000-10.000 körül mozog, de ha azt vesszük, hogy 10 évig használhatóak, a megtérülésük nem is kérdéses.

Menstruációs bugyi

Igen, pont az, amire gondolsz, és nem, mi sem értjük, hogy hogy nem találták már ki korábban! Ezeket a kényelmes, nedvszívó anyagú bugyikat bátran hordhatod a menstruációd alatt, anélkül, hogy az elmozdulás vagy átázás miatt kellene aggódnod. Nálunk sajnos nem tudod őket beszerezni, de például a legnépszerűbb hazai márka, a this is Redy oldalán számtalan típusból válogathatsz. 

Az áruk 8000-10.000 között mozog, és akárcsak egy átlagos fehérnemű, hosszú-hosszú éveken át kiszolgál majd, így 1-2 éven belül ez az opció is megtérül.

Reméljük, hogy így a cikk végére izgatottan tervezgeted, hogy melyik zero waste menstruációs terméket fogok először kipróbálni. Ha viszont kicsit megszeppentél, és bátortalanul állsz a sok újdonság előtt, akkor sincs semmi gond. Minden változás extra odafigyeléssel, idővel, energiával jár, főleg, ha egy ennyire érzékeny területről van szó. 

Azt javasoljuk, hogy először is olvass még utána a szimpatikus termékeknek,  majd pedig fokozatosan próbáld ki őket. Például nem kell feltétlenül egyszerre beruháznod egy egész havi mosható betét adagra, esetleg csak próbálj ki egyet, és tapasztald ki, hogy mennyire válik be, jó-e ez a méret, vajon hány darabra is lesz majd szükséged, stb. Ha pedig több információra van szükséged a nálunk kapható termékekről, akkor bátran kérdezz a boltban az eladóktól, vagy esetleg a Facebook és Instagram oldalankon üzenetben! 

Források: 

https://www.csusm.edu/
https://mikromuanyag.hu/Mi-az-a-mikrom%C5%B1anyag
https://bahir.hu/2021/03/27/fenntarthato-menstruacio-miert-hogyan/


Borítókép: Monika Kozub on Unsplash