A tél elképzelhetetlen nélküle, sokunknak a reggelek is, ha pedig megfázunk, akkor igazi gyógyírként fogyasztjuk mézzel és citrommal felturbózva. A teafogyasztás mindennapjaink része, ökológiai következményeibe viszont talán még bele sem gondoltunk, úgyhogy épp eljött az ideje, hogy ezt is megvizsgáljuk! 

Mekkora egy csésze tea karbonlábnyoma? 

Talán mondanunk sem kell, de tea és tea között ég és föld lehet különbség! Gondolj csak bele, szedhetsz friss mentát vagy citromfüvet a kertből, de fogyaszthatsz a fél világot átutazott, gondosan becsomagolt különlegességet is. A reggeli csésze teád tehát attól függően, hogy milyen messze termesztették a leveleket, hogyan került csomagolásra és feldolgozásra, illetve mit kezdtél a maradékkal miután elfogyasztottad, 6-200 gramm szén-dioxidot is termelhetett. 

És itt máris érintettünk egy nagyon fontos szempontot: a csomagolást.

Filteres vs. szálas

Rögtön le is lőjük a poént, a filteres teák karbonlábnyoma átlagosan 10-szer magasabb a szálas (azaz nem adagonként csomagolt) teákéhoz képest, egy átlagos szálas tea számlájára ugyanis csak 20 gramm kibocsátott szén-dioxid írható. A filteres teák csomagolása azonban extra energiát von el, ráadásul a legtöbb filter vagy alapból műanyag, vagy a ragasztások mentén tartalmaz műanyagot, így azon túl, hogy több milliárdnyi kis mikroműanyag oldódik bele a teánkba, utána még nem is komposztálhatjuk a filtert. 

Szerencsére a teafogyasztás tökéletesen élvezhető filter nélkül is, erre több egyszerű, praktikus és (mint ahogy a legtöbb zero waste megoldás) kifejezetten esztétikus módszer is létezik. Nézzünk is párat!

Teatojás

Őt biztos nem kell bemutatnunk, keress elő egyet a nagyi kredencéből, vagy szerezz be a legközelebbi kínai- vagy vasedényboltban, és élvezd, hogy pont annyi teát adagolhatsz az italodba, amennyit szeretnél.

French press

A szívünk csücske, a ligetis dolgozók alapkelléke, és a teakészítés egyik, ha nem a legelegánsabb formája! Egyszerűen tegyél bele annyira teát, amennyire szükséged van, önts rá forró vizet, hagy állni, majd szűrd le és töltsd ki. Hosszú kávé készítésére, sőt tejhabosításra is kiváló. 

Photo by Charlotte May from Pexels

Szűrővel rendelkező porcelán- vagy kerámiacsésze

Egyes gyógyteáknak nem tesz jót, ha fémmel érintkeznek, úgyhogy ilyen esetekben célszerűbb beszerezni egy olyan porcelán- vagy kerámiacsészét, ami rendelkezik saját szűrővel.

Textil teafilter

Bizony, már ilyen létezik! A nálunk kapható mosható teafilterek 100% pamutból készülnek, kiválóan megszűrik a teát, használat után pedig elég csak kifordítani és kiöblíteni őket, vagy 40 fokon mosógépben is moshatók.

Bízunk benne, hogy meghoztuk a kedveteket a zero waste teázáshoz! Ha pedig rögtön szálas tea beszerzési forrás után néznél, akkor nem is kell messzire menned, a webshopunkban ugyanis több mint 40 fajta vár ezen a linken

Végül pedig még 1-2 apró figyelmesség, amivel csökkentheted a teázás környezetterhelését:

  • Mindig csak annyi vizet forralj, amennyire éppen szükséged van.
  • Bátran készíts több adagot is ugyanabból a teából.
  • Az elhasznált teafüvet helyezd a komposztba. 

Kellemes zero waste teázást! 

Források:

https://theecoguide.org/sustainabili-tea

https://www.theguardian.com/food/2019/sep/30/those-fancy-tea-bags-nylon-microplastics-in-them-are-macro-offenders