Kicsit giccses, kicsit “importünnep”, csak egy újabb alkalom a vásárlásra, stb… A Valentin-napot sokan sokfelől támadják, és persze valóban felvet egy-két kérdést (főleg, ha ezen a napon éppen szingli az ember :D). 

Viszont, mi úgy véljük, hogy ebben a tél végi időszakban mégiscsak jól esik egy kis vidámság, egy alkalom – legyen az évezredes hagyomány, vagy az utóbbi évtizedekben felkapott trend – amikor egy kis melegséget, no meg egy kis nasit csempészhetünk egymás életébe! 

Zero waste nasik 

Vizsgaidőszakban, lassú munkahelyi délutánokon, a hétvégi túra pihenőjében, édességre egyszerűen mindig szükség van! Így ezzel a fajta ajándékkal nem igazán tudsz mellé lőni. A zero waste kivitelezése is meglehetősen egyszerű, egy szép bonbonos üveggel vagy egy jó kis retro fémdobozzal pedig könnyen stílusossá varázsolhatod. 

Mutatjuk is, hogy nálunk milyen csomagolásmentes, illetve webshopos rendelés esetén papírba csomagolt édességek közül válogathasz: https://www.webshop-ligeti.hu/aszalvanyok_nasik_muzlik

Saját készítésű finomság

Ha szeretnél saját készítésű meglepetéssel kedveskedni, akkor nekünk van egy remek fahéjas mandula receptünk! 

Hozzávalók:

1 csésze (kb. 240 ml) barna cukor

2 csésze mandula vagy más olajos mag

3 ek víz

1 kk fahéj vagy más fűszerek

0,5 kk

A cukrot kissé keverd el a vízzel és a fűszerekkel.

Közepes fokozaton olvaszd jól össze őket, kb. amíg az egészet apró buborékok nem lepik el.

Ekkor add hozzá a mandulát, és keverd jól el, hogy mindenhol beborítsa a cukor. (A mandulát opcionálisan pár percig megpiríthatod a sütőben is, csak majd várd meg amíg kihűl.)

Ha ez kész, akkor még fedő alatt hagyd besűrűsödni nagyjából 1 percig.

Végül pedig gyorsan kapkodd ki őket egy sütőpapírra. Ha különálló kis szemeket szeretnél, akkor még itt szeparáld el őket, mielőtt a cukor megszilárdul, különben nagyobb tömböket fogsz kapni, amit utólag csak rusztikusabban lehet szétválasztani. Bár az ízélményen ez mit sem változtat. 

A receptvideót IDE kattintva tudod megnézni.  

Idő ajándékba 

Az ehető finomságokon túl a lehető leginkább zero waste (és egyben legtartalmasabb) módja a Valentin-nap megünneplésének, ha időt töltesz azzal, akit szeretsz. Legyen ez a kedvesed, egy barátod, családtagod, vagy akár egyszerűen önmagad. 

Menjetek el közösen abba a kis kávézóba, amit már ezer éve ki akartatok próbálni, esetleg túrázzatok egyet a közelben. Ha pedig nem vagytok kimozdulós kedvetekben, akkor társasozzatok, beszélgessetek, vagy nézzetek meg egy filmet, a lényeg, hogy szerezzetek új közös élményeket.

Fotó: Brooke Cagle Unsplas

Kellemes és édességekben gazdag Valentin-napot kívánunk neked, töltsd azt a kedveseddel, a barátaiddal, a háziállatoddal, egy jó könyvvel, vagy a kedvenc sorozatoddal!