Te is jártál már úgy, hogy meg szerettél volna szabadulni néhány feleslegessé vált holmitól, anyagtól, de mégsem vitt rá a lélek, hogy a kommunális hulladékba hajítsd? Például azért, mert még így is túl értékesnek tűnik, vagy épp csak a halmazállapota nem engedi

Nos, nem ígérjük, hogy most minden ilyen tétlenül gyűlő hulladéktól megszabadítunk, de a már nem használt mobilodnak, a szakadt farmereidnek és a fáradt konyhai olajnak biztosan tudunk jobb sorsot javasolni!

Passzold vissza tesó!

Ez a jelmondata a Jane Goodall Intézet mobilvisszagyűjtő kampányának, melynek során számtalan olyan gyűjtőpontot helyeztek el országszerte, ahova bárki bedobhatja a már nem használatos mobiltelefonját, töltőjét és fülhallgatóját.

De vajon miért pont a híres főemlőskutató által alapított intézet gondoskodik a telefonok begyűjtéséről? Többek között azért, mert a mobilok olyan ritka fémeket tartalmaznak, mint például az arany, az ezüst, a palládium vagy a réz, az előállításukhoz használatos nyersanyagokat pedig (pl. koltán), Afrikában a veszélyeztetett főemlős fajok élőhelyein bányásszák. Tehát minél több régi telefont sikerült visszagyűjteni, és újrahasználni a bennük található fémeket, annál könnyebben visszaszoríthatók a környezetromboló bányászati tevékenységek. 

Ásd elő te is a régi Nokiádat (vagy bármilyen teló is lapuljon ott) a szekrény aljáról, és juttasd el egy közeli gyűjtődobozba! Ide kattintva találod meg a hozzád legközelebbit!

Másnak adni már ciki…

Kidobni viszont túl értékes, így csak ide-oda pakolgatod őket a lakásban? Nekünk 2 tuti tippünk is van, hogy milyen úton válj meg szeretett, de már szakatt, kopott vagy más okból menthetetlen farmerjeidtől! Akár a Réthy Fashion, akár az Old Blue számára is eljuttathatod őket, ők pedig új életet adnak nekik egyedi ruhák, táskák, ékszerek, bútorok és még sok más kreatív formában. 

Ha pedig nem farmer anyagú ruháktól válnál meg, akkor helyezd őket a Textrade Kft. konténereibe, hogy a menthetetlen darabok is legalább géprongyként hasznosulhassanak. 

És hogy miért érdemes a ruhákat addig használni, amíg csak lehetséges, akár rongyként is? Például azért, mert a ruhaipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon. Hogy csak egyetlen aspektust említsünk a sok közül, a becslések szerint egy pamutpóló előállításához 2700 liter vízre van szükség, és bár a fast fashion üzletek elterjedése óta hihetetlenül olcsón juthatunk hozzá egy-egy új darabhoz, fontos, hogy megbecsüljük azokat, hiszen a természet sokkal magasabb árat fizet értük. 

A még jó állapotú, hordható ruhák újrahasznosításához, valamint a fenntartható gardrób kialakításához olvasd el az Itt a használt ruha szeptember! 5 tipp a fenntartható gardróbért! című blogbejegyzésünket! 

Az Old Blue újrahasznosított farmerekből készült szőnyege 

Egyetlen csepp

Ennyi is elegendő lehet a használt étolajból 1000 liter élővíz elszennyezéséhez! Úgyhogy semmiképp ne öntsük a lefolyóba, de ne is az udvaron szabaduljunk meg tőle, ugyanis a talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét.

De akkor hova öntsük a rántott brokkoli nem kívánatos melléktermékét? A jó hír az, hogy számtalan Mol benzinkúton leadhatod, de több Coop üzlet is rendelkezik olajgyűjtő pontokkal, sőt már az Aldi is kísérletezik ennek a környezetre ártalmas hulladéknak a visszagyűjtésével! A begyűjtés után a fáradt olaj pedig 100%-ban újrahaszosításra kerül bioüzemanyag gyanánt.

Az Aldi használt sütőolajgyűjtő kampánya

A többi konyhai hulladék megfelelő elhelyezése is fejtörést szokott okozni? Akkor a Te komposztálsz már? Ezután a cikk a után tutira fogsz! blogcikkünkben hasznos tippekre lelhetsz!