Biztos te is számtalanszor hallottad már, hogy mennyire fontos a fenntarthatóság, de most nézzünk pár konkrét példát is!

A biológiai sokféleség megőrzése

Szibériai tigris, borneói orángután, afrikai erdei elefánt… ez csak néhány az emberi tevékenység miatt a kihalás szélére sodródott állatfajok közül. A fajok kihalásának nélkülünk is van egy természetes üteme, azonban ez a folyamat most a becslések szerint 1000-10000-szer gyorsabban megy végbe, mint ahogy az annak rendje és módja szerint történne. 

“Meglepő módon a tudósok többet tudnak arról, hogy hány csillag található a galaxisban, mint arról, hogy hány faj él a Földön.”-  Világerőforrás Intézet

A fajok fokozatos eltűnésével pedig nem csak csökken a földi élet gazdagsága, de az egész ökoszisztéma veszélybe kerül! Ezt pedig a híres szegecs-elmélet szemlélteti a legjobban:

Képzeld el, hogy egy repülőgépen ülsz, és az egyik útitársad elkezdi kihúzogatni a szegecseket, csavarokat gépből, mondván, ez csak néhány alkatrész, ezek nélkül még tovább tud repülni a gép. Igen, viszont nem tudni, hogy melyik lesz az a következő szegecs, ami a katasztrófához vezet majd, ugyanúgy, ahogy nem tudjuk, melyik az a faj, amely nélkül az ökoszisztéma is összeomlik majd. 

Hogy ezt megelőzzük, meg kell mentenünk a veszélyeztetett fajokat! 

Mit tehetsz érte? Például fogyassz kevesebb állati eredetű terméket, kerüld a pálmaolajjal készült termékeket, és juttasd el a régi, nem használatos mobiltelefonjaidat a megfelelő gyűjtőhelyekre! (Ez utóbbiról ebben a korábbi blogbejegyzésünkben olvashatsz bővebben.) 

Az éghajlatváltozás lassítása

Az éghajlatváltozás önmagában még nem is lenne probléma, hiszen ez egy természetes folyamat. Amivel gond van, az valójában a sebessége, mely az emberi tevékenység (fosszilis tüzelőanyagok égetése, erdőirtás, állattenyésztés) következtében gyorsult fel. Ennek hatására pedig a globális felmelegedés minden évtizedben 0,2 °C-kal növekszik. 

Ehhez a drasztikusan gyors melegedéshez pedig mind a természeti, mind pedig az épített környezetünk nehezen tud alkalmazkodni. Hatására a sarkvidékeket borító jégtakaró olvadásnak indult, ennek következtében pedig folyamatosan emelkedik az óceánok és a tengerek szintje, veszélybe sodorva a part menti és az alacsonyan fekvő területeket. 

De nem csak a vízparthoz közeli települések vannak veszélyben! A globális felmelegedés hatására mindenhol egyre szélsőségesebb időjárás várható, például egyre gyakrabban számíthatunk hőhullámokra, erdőtüzekre és aszályos időszakokra. Ráadásul az előbb említett fajkihalások 

Az éghajlatváltozást tehát lassítanunk kell, méghozzá a légkörbe jutó üvegházhatású gázok csökkentésével! 

Mit tehetsz érte? Utazz kevesebbet autóval, ha teheted, inkább válaszd a tömegközlekedést, biciklizz, sétálj. Emellett pedig ismét csak fogyassz kevesebb állati eredetű terméket! 

Társadalmi igazságosság

Mivel egy zárt rendszerben minden mindennel összefügg, a környezeti problémák sem elszigetelten jelentkeznek, társadalmi és gazdasági nehézségeket is hordoznak magukkal. Elég csak a fent említett hőhullámokra gondolni, melyek következtében az érintett régiókban megnövekedett a hőség okozta halálesetek száma. 

De gondoljunk csak azokra a fejlődő országokra, ahol a lakosság többsége mezőgazdaságból él. Ők fokozottan ki vannak szolgáltatva az időjárási  és a természeti változásoknak, az alkalmazkodáshoz szükséges erőforrások viszont csak alig állnak a rendelkezésükre. 

A környezeti hatásokra és a munkavállalókra vonatkozó szabályozások bizonyos országokban sokkal megengedőbbek, így számtalan cég ezt kihasználva ezekre a területekre telepít a gyártósorait. A hozzánk érkező olcsó tömegtermékeknek sokszor a világ másik felén fizetik meg a valódi árát. 

Mit tehetsz érte? Vásárolj tudatosan! Részesítsd előnyben a fair trade termékeket, és nézz utána, hogy az általad választott termékeknek (legyen az étel, ruha, elektronikai eszköz, stb) milyen ökológia lábnyoma van, és milyen természeti vagy társadalmi konfliktusokat okoz a világ más térségeiben.  

Források: 

https://wwf.panda.org/discover/our_focus/biodiversity/biodiversity/

https://ec.europa.eu/clima/climate-change/climate-change-consequences_hu

Borítókép: Noah Buscher on Unsplash