Már egy hete tart a műanyagmentes július, de ha csak most kaptál észbe, hogy te is belekezdenél, ne aggódj, nem vagy semmivel elkésve.

Összeszedtünk neked 7 kezdő tippet, hogy gyorsan pótolni tudd a lemaradásod.

1. Utasítsd vissza a piacokon és a boltokban az eldobható nejlonszatyrokat!

A bevásárlásaid alkalmával vigyél magaddal vászontáskát és vászonzsákot. Biztosak vagyunk benne, hogy már az első alkalommal büszke leszel magadra, hogy megtetted ezt a lépést, s egyből sikerélménnyel indul majd ez a hónap.

2. Szeretnél egy új bútort, szükséged lenne egy turmixgépre, esetleg elromlott a televíziód?

Ha teheted, ne rohamozd meg egyből az üzleteket a szükséged van valamire, inkább nézz szét olyan oldalakon, ahol használt termékeket tudsz beszerezni. Remek lehetőséget rejtenek magukban erre a célra a különböző Facebook csoportok, a Facebook Marketplace de a közösségi vásárok és az antikváriumok is…és garantáltan valami különlegeset találsz majd! 

3. A divatos megjelenés és a környezettudatos életmód nem zárja ki egymást!

Attól, hogy vásárolsz magadnak pár új ruhát, még nem követsz el hibát: a hangsúly sokkal inkább a mennyiségen és minőségen van.
Ha a ruhatárad kialakítása során is a fenntarthatóságra törekednél, egy újabb darab beszerzése előtt gondolkodj el azon, hogy meg tudod-e venni használtan; esetleg nézz szét alaposan a szekrényedben, van-e hasonló ruhád, amit át tudsz alakítani, megújítani.
Amennyiben nem tudod ezt megoldani, és mindenképpen üzletben szükséges vásárolnod, abban az esetben vizsgáld meg az anyag, ezáltal a ruhadarab minőségét és összetételét; a származási országot; továbbá tedd fel magadnak a kérdést: “Biztosan szeretném? Sokáig fogom majd hordani?”
Ismerkedj meg alaposabban a fenntartható divattal Mengyán Eszter, alias HolyDuck blogján, valamint az általa létrehozott fenntarthatodivat.hu-n.

4. Tervezd meg a heti bevásárlásaidat és menüdet.

Ezzel rengeteg időt spórolhatsz, hiszen előre eltervezett napokon vásárolsz és előre eltervezett ételeket főzöl majd. Ki ne szeretné a “kukába dobni” a “Na mit főzzek ma?” kérdést.

5. Kerüld a túlvásárlást, vegyél kevesebbet!

Amennyiben megtervezed a bevásárlásaidat, sokkal kevesebb olyan dolgot fogsz leemelni a boltok polcairól, amire nincsen szükséged. Igyekezz mindig úgy vásárolni, hogy átgondolod, valóban mit szeretnél: ha csak egy kiló tésztára vagy 1 üveg mogyoróvajra van szükséged, igyekezz ehhez tartani magad. +1 tipp: ha teheted, ne korgó gyomorral vágj neki a bevásárlókörútnak.

6. Gondolkodj lokálisan, egyél szezonálisan!

Ha teheted elsősorban helyi termelőktől szerezd be a főzéshez szükséges alapanyagokat; továbbá szezonálisan vásárold meg a zöldségeket és gyümölcsöket.

7. Kerüld az érzelmi alapú vásárlást, csak azt vedd meg amire tényleg szükséged van!

Rossz napod volt? Igyekezz ne vásárlással kompenzálni a rossz érzéseidet, inkább gyűtjs élményeket, vagy vezesd le a feszültséget például egy futással vagy bringázással. Hidd el, sokkal jobban fogod érezni magad ezek után, mint például egy újabb ruhától!

Neked milyen tapasztalataid vannak? Elakadtál, segítségre lenne szükséged? Kövesd a „műanyagmentes július realitynket” Instagramon és Facebookon, melyben Felicián és Lili valamint Julcsi mutatják be nekik hogyan alakul a műanyagmentes július kihívásuk!