Korábbi blogposztjainkban már számtalan tippet megosztottunk, hogy a mindennapokban, vagy a nyaralás során hogyan tudtok műanyagmentesek maradni.

Most hoztunk nektek 7 egyszerű tippet, hogy hogyan alakíthattok ki környezettudatos fürdőszobát és fürdőszobai rutinokat!

A fürdőszoba is azon helyiségek egyike a lakásban, ahol nap mint nap használunk egyszeri használatra vagy rövid időre készített, sok esetben műanyag használati tárgyakat. Manapság ráadásul hétről hétre megjelennek a boltok polcain újabb és trendibb kozmetikumok, tusfürdők, samponok valamilyen nagyszerű ígérettel a külsőnk szebbé varázsolásához. Ha ellen tudsz állni ezeknek a kísértéseknek, már azzal drasztikusan csökkenteheted a fürdőszobai szeméttermelésed! Legyen egy listád, hogy valóban mire van szükséged és amit csak tudsz szerezz be natúr vagy hulladékszegény verziókban.

Fontos azt is hangsúlyozni, hogy az átállás nem kell hogy egyik napról a másikra történjen meg, használd még el nyugodtan a műanyag fogkefédet vagy borotvádat, és legyél tudatos a következő vásárlásnál! 

Az alábbiakban pedig megosztunk veletek 7 tippet a tudatos és környezetbarát fürdőszobához.

1. Borotválkozás, szőrtelenítés műanyagmentesen! 

Vizsgáljuk meg a fürdőszobánkban a szőrtelenítésre használt eszközeinket, hogy van-e vajon fenntartható alternatívája? Eldobható műanyag borotva helyett használj rozsdamentes acélból készült biztonsági borotvát, tartósabb szőrtelenítéshez pedig próbáld ki a cukorgyantát.

2. Hallottál már a Luffa szivacsról? 

Ez a műanyag szivacsok komposztálható, vegán és műanyagmentes alternatívája, amit használhatsz fürdés közben fürdőszivacsként, de a konyhában is tökéletesen megállja a helyét mosógatószivacsként.

3. Cseréld le a tisztálkodószereidet szappanra! 

natúr szappanok teljesen hulladékmentes alternatívák lehetnek, és találhatsz fürdésre, hajmosásra, kézmosásra különböző illatú és összetevőjű szappanokat a saját igényeidnek és ízlésednek megfelelően.

4. Növeld az intim tudatosságod, válts le az eldobható betéteket és tamponokat környezetbarát megoldásokra! 

Az intimkelyhet, a menstruációs bugyit vagy a mosható betétet használat után csak megtisztítani vagy kimosni kell és még évekig használhatjuk őket. Ezzel nem csak pénzt spórolhatsz, de a szeméttermelésed is csökkentheted.

5. Hogyan takarékoskodsz a vízzel fürdés során? 

Nagyon sokat tehetünk a környezetünkért ha odafigyelünk a vízfogyasztásra tisztálkodás során: kádban fürdés helyett válaszd a tusolást, és az se tartson 5 percnél tovább, szappanozás közben pedig mindig zárd el a vizet!

6. A környezettudatos szájápolás lehetséges! 

A műanyag szájápolási eszközök gyakori használatával rengeteg káros szemetet termelünk, de szerencsére mindenre van fenntartható alternatíva is. Próbáld ki a bambuszfogkefét, és fenntartható csomagolású és összetevőjű fogkrémet válassz!

7. Használj műanyag tárolók helyett üvegtárolókat!

Ne válj meg feleslegesen a műanyagedényektől sem, de ha szükséged van új tárolóedényre, válasz valamilyen üvegből készült verziót. Nem csak tartósabb megoldások, de még akár dekorációs elemként is megállják a helyüket!

És neked milyen #műanyagmentes vagy más környezetbarát fürdőszobai praktikáid vannak? Oszd meg velünk Instagramunkon vagy Facebook oldalunkon