A műanyagmentes július keretén belül számos hasznos tippet és ötletet osztunk meg veletek, hogy könnyebben menjen a hulladékmentes életmódra való átállás. 

Az előző blogposztunkat bővítve, újabb 7 könnyen a hétköznapokba illeszthető tippet adunk neked! 

Fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy ügyelj a fokozatosságra

  • ne cserélj le egyből minden terméked, inkább használd el a régieket
  • ne vásárolj plusz dolgokat csak azért, mert zero waste
  • ne dobd a kukába “műanyagmentes július” címszóval az összes háztartási műanyagodat

Légy tudatos és kitartó! 

…és ami a legfontosabb, hogy ne erőltesd magadra a változást. Már egy-két apró lépéssel rengeteget teszel bolygónkért. 

1. Újítsd fel régi bútoraidat

Megkopott, meguntad vagy csak valami újat szeretnél? Ahelyett, hogy kidobnád a régi bútoraidat, fesd le, vagy kárpitozd újra őket! Ezzel nem csak a környezeted véded, hanem személyesebbé teheted a garázsban árválkodó ezeréves fotelt. 

2. Nem tudod mit kezdj a már megunt ruhadarabokkal vagy a régi bútorokkal?

Csereberével, ajándékozással vagy adományozással sok használható dolog még körforgásban marad anélkül, hogy idő előtt a szemétben végezné. Nézz körül, hogy a környezetedben melyik barátod örülne ezeknek, vagy milyen adománybolt, szervezet tudná őket hasznosítani!

3. Mosogass műanyagok nélkül 

Bármilyen lehtetlennek tűnhet elsőre, hidd el nem bonyolult: a műanyag dörzsit tökéletesen helyettesítheted luffa szivaccsal vagy mosogatókefével; a műanyag flakonban kapható mosogatószert pedig mosogatószappannal vagy házi készítésű mosogatószerrel is helyettesítheted. 

4. Szelektáld a szemetet

Szelektálod a háztartási hulladékod: műanyag, papír, kommunális hulladék…válogasd külön őket!  

5. Készíts házi tisztítószert

Házi készítésű tisztítószerekkel nem csak kevesebb szemetet fogsz termelni, hanem a káros kemikáliáktól is megszabadítod az otthonodat! citromsav szuper alternatíva vízkőtelenítésre: adj fél liter vízhez 2 evőkanál citromsavat és a fürdőszobád csillogni-villogni fog!

6. Kerüld a papírtörlőt

A konyhapultra kirakott papírtörlőt sokszor napokon belül elhasználjuk, hiszen egyszerű és gyors csak leszakítani belőle egy darabot. Pedig a legtöbb esetben könnyen lehet helyettesíteni valamilyen környezetbarát alternatívával, akár konyharuhával, egy régi pólóval, vagy beszerezhetsz egy természetes anyagokból készült mosható törlőkendőt is. Rejtsd el a szekrénybe a papírtörlőt és próbáld ki valamelyik alternatívát!

7. Komposztálj  

Komposztálással nem csak a háztartási hulladékünk mennyiségét csökkenthetjük, hanem az értékes zöldhulladékot is visszajuttathatuk a természet körforgásába. Ha nincs lehetőséged kerti komposztáló kialakítására, akkor is több alternatíva elérhető. Budapesten számos helyen találsz közösségi kerteket és komposztpontokat, keresd meg a hozzád legközelebb lévőt!

Neked milyen tapasztalataid vannak? Beszélgess velünk Instagramunkon vagy Facebook oldalunkon