Szeptemberben a műanyagmentes július lendülete alábbhagy, a suli viszont elkezdődik, és a munkahelyeken is jobban bepörög az élet. Nem meglepő, ha a zero waste iránti kezdeti lelkesedésed mostanra kissé lankad, és a luffa mosogatószivacs kipróbálása helyett inkább csak azon töröd magad, hogyan vedd fel az új évszak ritmusát.

Könnyű ilyenkor belecsúszni a “mindent vagy semmit csapdájába”, azaz folyamatos fejlődés hiányában elengedni az egészet, és inkább visszatérni a megszokott rutinhoz. Pedig az teljesen oké, ha most 1-2 hétig nem tudsz eljutni a termelői piacra, vagy újabb tisztítószer recepteket tesztelni. Tarts ki a céljaid mellett, még ha nem is sikerül őket olyan gyorsan és gördülékenyen elérned, mint tervezted! 

Hogy ebben segítsünk, most megosztjuk veled azokat a tippeket, amik minket is átlendítenek egy-egy stagnálósabb időszakon.

1. Keress társakat!

Meséld el a barátaidnak, ismerőseidnek, osztály- vagy munkatársaidnak, hogy milyen izgalmas projektbe fogtál bele a nyáron, hátha nekik is felcsillan a szemük, és csatlakoznak hozzád. Ki tudja, talán még egy remek közös program is kerekedhet egy-egy csomagolásmentes bolt vagy közösségi komposzt felkutatásából! De egy biztos, minden sokkal könnyebb, ha valaki ugyanúgy örül a sikereidnek mint te, és akivel meg tudod osztani a tapasztalataidat, felfedezéseidet. 

2. Inspirálódj!

Persze nincs rá garancia, hogy a környezeted hasonlóképpen lelkesedik majd a törekvéseid iránt. Ettől függetlenül korántsem vagy egyedül! Igaz, hogy a social media felületeket sok szempontból lehet bírálni, viszont azt meg kell hagyni, hogy remek kapcsolódási lehetőséget biztosítanak hasonszőrűekkel. Csatlakozz zero waste csoportokhoz Facebookon, kövess be a témában hiteles tartalomkészítőket Instán, vagy készíts egy táblát Pinteresten a szebbnél szebb minimalista konyhákról! Nem baj, ha még nem tartasz ott, ahol ők, attól még lehet, és kell is legyen célod. Sőt, ha van hozzá kedved, akkor te is megoszthatod, ha találtál egy jó kis csomagolásmentes boltot vagy idény jellegű receptet. 

3. Netflix & Thrill

Bár a hulladékokról és egyéb környezeti problémákról szóló dokumentumfilmek nem feltétlenül tartoznak a “könnyed esti program” kategóriába, általuk mégis komplexebben látod az egyes témaköröket, így a saját szerepedet is a megoldásban. Ráadásul mivel a hétköznapok során ritkán szembesülünk a gondokkal (az általunk termelt hulladékok is mérföldekkel messzebb okoznak igazi problémákat), 1-1 film erejéig célszerű tudatosítani magunkban, hogy igenis megéri kitartanunk a környezetbarát törekvéseink mellett. 


“Nekünk nem maroknyi emberre van szükségünk, akik tökéletesen űzik a hulladékmentességet, hanem milliókra, akik tökéletlenül.”
Anne-Marie Bonneau zero waste chef


+ 1 Lassan, de biztosan! – Azaz ne vállald túl magad, nem kell 1 hónap alatt száműznöd minden hulladékot a háztartásodból. Sőt, nem is kell (jelenleg) fájdalmasnak ítélt áldozatokat hoznod. Persze minden bizonnyal ki kell lépned a megszokott rutinból, valamennyire át kell szervezned a napjaidat, de ha ezt a saját tempódban csinálod, akkor a zero waste nem egy lemondásokkal teli küzdelem lesz, hanem sokkal inkább egy izgalmas kaland!
Ha kíváncsi vagy a műanyagmentes július során végigkísért mentoráltjaink, Julcsi, valamint Felícián és Lili kaladjaira, akkor kattints IDE a róluk szóló blogbejegyzésünkért!