A Ligeti Bolt Instagram oldalán az egész júliust arra szántuk, hogy segítsünk vagy éppen elindítsunk titeket egy fenntarthatóbb és környezetbarátabb élet felé.

Többek között megosztottunk veletek 31, a mindennapokba is könnyen beilleszthető tippet és egy műanyagmentes Instagram realityt is indítottunk, ahol 3 követőnk útját és tapasztalatait kísérhettétek végig.

A Műanyagmentes Július (Plastic Free July) kihívás 2011-ben Ausztráliából indult el, hogy felhívja az egyszer használatos műanyagok környezetkárosító hatásaira a figyelmet, és mára már egy globális mozgalommá nőtte ki magát. A kezdeményezést elindító ausztrál szervezet felmérése alapján 2021-ben a 300 millió ember vett részt a kihívásban, hogy segítsenek létrehozni egy műanyagmentes világot. 

Idén mi is az egész júliust arra szántuk, hogy részt vegyünk ebben a mozgalomban, hogy tartalmainkon keresztül minél többeteket inspiráljunk és motiváljunk a műanyagmentességre. Ehhez segítségünkre volt Julcsi valamint Felícián és Lili, akik az Instagramon a műanyagmentes július realitynk keretein belül minden héten beszámoltak, hogyan is haladnak a műanyagmentességgel az életük különböző területein. Természetesen mi is segítettük őket ezen az úton, hiszen felszereltük őket egy zero waste starter csomaggal amely tele volt csupa olyan termékkel, melyek megkönnyítik a hulladékmentes életmódra való átállást.

Lássuk is, hogy hogyan telt nálunk a műanyagmentes július:

1. hét – Bevásárlás tippek

Az első héten a bevásárlással foglalkoztunk, hiszen a bevásárlások során hozott döntéseink a legfontosabb kiindulópontjai a műanyagmentességnek. Ezért fontos, hogy mindig legyen nálatok bevásárlótáska és kisebb zsákok a gyümölcsöknek, zöldségeknek, pékáruknak, és amit csak tudtok csomagolásmentesen szerezzetek be. 

A műanyagmentes július reality-ben Julcsi receptekhez vásárolt be műanyagmentesen, amit részben szupermarketben tudott megtenni, de néhány hozzávalóért betért hozzánk is a Ligeti boltba.

Felícián és Lili is megmutatták, hogy hogyan indulnak el tudatosan egy bevásárlásra, illetve azt is, mikor erre nincs idő, és marad az online rendeléses bevásárlás. Ez egy jó példa arra is, hogy még egy sietősebb bevásárlásnál is lehet a műanyagmentességre figyelni, legalábbis minimalizálni a felesleges hulladéktermelést.

A mindennapi bevásárlásokon kívül természetesen ne feledkezzünk el a tartós használati tárgyakról sem, mint a ruhák vagy a bútorok. Mindkettőnél jó tipp, ha valami szükségünk van, akkor először secondhand üzleteket vegyünk célba, vagy nézzünk körül otthon van-e amit átalakítathanánk, felújíthatnánk. Felícián és Lili is beszámolt arról videójukban,hogy mire figyelnek tartós cikkek vásárlása esetén.

2. hét – Konyhai tippek

A konyha az a hely az otthonunkban, ahol a legtöbb műanyaghulladék keletkezik nap mint nap. Ott van az a rengeteg előrecsomagolt élelmiszer, a összejöveteleken használt műanyag poharak, tányérok, evőeszközök, szívószálak vagy a mosogató- és tisztítószerek flakonjai. Pár új szokással azonban könnyen kiküszöbölhető ezek nagy része.

Már csomagolásmentes verziók választásával nagyon sok hulladéktól megszabadíthatjuk a konyhánkat, komposztálással pedig még az értékes zöldhulladékot is visszajuttathatjuk a körforgásba.

És van-e vajon alternatíva a mosogatás során használt műanyagok lecserélésére? Julcsi és Felícián és Lili is kipróbálták a Luffa szivacsot, a fa mosogatókefét valamint a mosógatószappant is, amiket többet között a Ligeti boltokban is beszerezhettek. Julcsi videóját itt, Felicián és Lili beszámolóját pedig ide kattintva érhetitek el.

3. hét – Fürdőszobai tippek

A fürdőszoba a konyha után az a helyiség a lakásban,ahol nap mint nap használunk egyszeri használatra vagy rövid időre készített, sok esetben műanyag használati tárgyakat, így az itt kialakított szokásainkat is érdemes felülvizsgálni és szépen fokozatosan átállni műanyagmentes verziókra fogkeféből, fogkrémből vagy tusfürdőből. Fürdőszobai tippjeinkről egy külön blogposztot írtunk, ahol összeszedtük a tippjeinket egy műanyagmentes fürdőszobához.

Julcsi általános műanyagmentes fürdőszobai tippeken kívül menstruációs termékekkel kapcsolatos videót is készített, ahol környezetbarát menstruációs alternatívákat mutatott meg. Lili videójában pedig bepillanthattok a fürdőszobaszekrényébe és fürdőszobarutinjaiba, azon belül is, hogy mennyire sikerült már a lakás ezen helyiségét műanyagmentesítenie.

4. hét – Tippek utazáshoz, kiránduláshoz

Utazás során gyakran csak lazítani és pihenni szeretnénk, és valóban sok esetben nehéz is egy új helyen találni műanyagmentes alternatívákat. Viszont egy-két aprósággal, mint hogy saját palackkal indulunk neki az utazásnak, amit utána csak újra kell tölteni, vagy bedobunk a táskánkba pár dobozt ételcsomagoláshoz már sokat tettünk a felesleges hulladéktermelés ellen.

Felícián és Lili a balatoni nyaralásukról tudósítottak, hogy hogyan oldották meg az utazást hulladékszegényen és környezetkímélően a lehető legkevesebb plusz energiabefektetés nélkül, hiszen a kisbabájuk is velük volt, és a közös családi pihenés volt a cél. Julcsi is járt a Balatonon a műanyagmentes július időszak során, ő is beszámolt a tapasztalatairól.

Ha ti még a nyaralás előtt álltok, akkor nézzetek rá mindenképp a műanyagmentes nyaralós tippjeinkre. Ezek persze nem csak nyaraláson, hanem bármilyen utazás, vagy csak egynapos kirándulás során is jól jöhetnek. 

Bár a műanyagmentes július véget ért, ne feledd, nem csak júliusban kell tudatosan élni, hanem folytasd az év hátralevő részében. Még épp hogy csak túl vagyunk az év felén, szóval majdnem féléved van még rá, hogy fenntarthatóbb évet élj, mint tavaly.
Azon leszünk, hogy a továbbiakban is támogassunk titeket ezen az úton, várunk titeket az Instagram és Facebook oldalunkon!